Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Νεφέλωμα Δαχτυλίδι


Νεφέλωμα ΔαχτυλίδιΦτιαγμένο με στενής και ευρείας μπάντας φίλτρα, αυτό το πολύχρωμο κοσμικό αποτύπωμα καλύπτει ένα οπτικό πεδίο με περίπου το μέγεθος του γεμάτου φεγγαριού εντός των ορίων του αστερισμό του Κύκνου.

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Νερό στους πόλους του Ερμή βρίσκει το MESSENGERΗ  βόρεια πολική περιοχή του Ερμή όπως απεικονίζεται από το παρατηρητήριο του Arecibo. Το κίτρινο χρώμα  υποδηλώνει τις περιοχές που θα μπορούσαν να περιέχουν παγωμένο νερό.
Οι νέες παρατηρήσεις από το διαστημικό σκάφος MESSENGER στηρίζουν μια παλαιότερη υπόθεση ότι ο Ερμής φιλοξενεί άφθονο νερό σε μορφή πάγου μαζί με άλλα πτητικά υλικά, στους κρατήρες των πόλων του, που δεν φωτίζονται από τον ήλιο.

Νέο βίντεο: η Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Ένα εξαιρετικό βίντεο timelapse ,που δημιουργήθηκε με φωτογραφίες από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δείχνει τη Γη έτσι όπως δεν την έχουμε δει ποτέ.

Πάγος και οργανικά υλικά στον Ερμή

Ανιχνεύθηκαν από τα όργανα του Messenger αλλά θεωρείται απίθανο να «κρύβουν» τη ζωή

Ο Ερμής ίσως «κρύβει» στους πόλους του πάγο και οργανικά υλικά αλλά όχι τη ζωή, υποστηρίζουν ερευνητές που μελέτησαν δεδομένα του Messenger

Ουάσινγκτον 
Πάγος στις «καυτές» θερμοκρασίες του ηλιακού μας συστήματος; Και, ακόμη περισσότερο, οργανικά υλικά, η «βάση» της ζωής, στον Ερμή; Ακούγεται παράδοξο, αυτό όμως ακριβώς φαίνεται ότι ανίχνευσε το Messenger, το ερευνητικό σκάφος της NASA που εξερευνά εδώ και περίπου δυο χρόνια τον κοντινότερο στον ήλιο μας πλανήτη.

Ακτίνες Χ από το...υπερπέραν

Τις εκπέμπει ένα κβάζαρ που βρίσκεται 12.4 δισ. έτη φωτός μακριά

Με μπλε χρώμα εικονίζονται οι ακτίνες Χ που ταξιδεύουν από την άκρη του Σύμπαντος

ΧιούστονChnadra 
Μια ανακάλυψη που μπαίνει στον κατάλογο των διαστημικών ρεκόρ έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra. Εντόπισε την εκπομπή ακτίνων Χ από ένα κβάζαρ που βρίσκεται στις εσχατιές του Σύμπαντος και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση 12.4 δισ. έτη φωτός από τη Γη.

Τηλεσκόπιο Ακτίνων Χ NuSTAR


Τηλεσκόπιο Ακτίνων Χ NuSTARΤι απομένει μετά την έκρηξη ενός αστεριού; Για το μάθουμε, η NASA εκτόξευσε τον δορυφόρο Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuStar) σε τροχιά γύρω από τη Γη στα μέσα Ιουνίου.

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

3D εκτυπωτές θα μετατρέπουν σεληνιακές πέτρες …


… σε εργαλεία και ανταλλακτικά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη


Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν, μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή, μικρά αντικείμενα από λιωμένο σεληνιακό βράχο.

Ο Γαλαξίας Πάνω από το Νησί του Πάσχα

Ο Γαλαξίας Πάνω από το Νησί του ΠάσχαΓιατί χτίστηκαν τα αγάλματα στο Νησί του Πάσχα; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πάνω από 800 μεγάλα λίθινα αγάλματα.

Ξενάγηση στο εσωτερικό του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού

Η αστροναύτης της NASA, Sunita Williams, λίγο πριν την αναχώρησή της από τον ISS μας προσφέρει μία μοναδική ξενάγηση στους εσωτερικούς του χώρους.


Εντοπίστηκε γιγάντια μαύρη τρύπα

Είναι ίσως η μεγαλύτερη που βρέθηκε ποτέ και πιθανόν να αλλάξει τις θεωρίες για τον σχηματισμό των γαλαξιών

Εικόνα που ελήφθη με το τηλεσκόπιο Hubble του μικρού, πεπλατυσμένου γαλαξία NGC 1277 στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια γιγάντια μαύρη τρύπα - ίσως η μεγαλύτερη που έχει εντοπιστεί ποτέ από τους αστρονόμους (Πηγή: ΝASA/ESA/Andrew C. Fabian)

Λονδίνο 
Μια γιγάντια μαύρη τρύπα – ίσως η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί ποτέ – ανακαλύφθηκε από αμερικανούς αστρονόμους με χρήση του τηλεσκοπίου Hubble καθώς και του τηλεσκοπίου Hobby-Eberly στο Παρατηρητήριο McDonald του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν.

Ανακαλύψαμε τον μεγαλύτερο κβάζαρ! (video)

Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο κβάζαρ που έχει παρατηρηθεί ποτέ, ένα ουράνιο αντικείμενο εντυπωσιακό, πανάρχαιο και συνάμα μυστήρια άγνωστο!

«Ολοκαίνουργια ύλη» δημιουργήθηκε στο CERN!

Oι συγκρούσεις στον επιταχυντή LHC παρήγαγαν νέο είδος σωματιδίων

Οι συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC δημιούργησαν μια νέα μορφή ύλης

Γενεύη 
Οι συγκρούσεις σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παρήγαγαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα μορφή ύλης.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Ο εντυπωσιακός στροβιλισμός στον βόρειο πόλο του Κρόνου


Μια δίνη σε σχήμα …. εξαγώνου στο βόρειο πόλο του Κρόνου με διάμετρο περίπου 25.000 χιλιόμετρα ( Η ακτίνα της Γης είναι περίπου 6400 χιλόμετρα).

To Σύμπαν αναπτύσσεται όπως ο εγκέφαλος

ι γαλαξίες «συμπεριφέρονται» όπως τα νευρογλοιακά κύτταρα

Το Σύμπαν και ο εγκέφαλος έχουν κοινό μηχανισμό ανάπτυξης

Σαν Ντιέγκο 
Ερευνητές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις που δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσεται με τρόπο ανάλογο με εκείνον του εγκεφάλου.

M65 και M66


M65 και M66Κοντινοί και φωτεινοί, οι σπειροειδείς γαλαξίες M65 (κορυφή) και M66 ξεχωρίζουν σε αυτό το ενδιαφέρον κοσμικό στιγμιότυπο.

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Ο Pac-Man επιστρέφει στα φεγγάρια του Κρόνου

Ο θρυλικός ήρωας των videogames εμφανίζεται σε εικόνες δορυφόρων

Μίμας και Τηθύς, φεγγάρια με γνώριμο πρόσωπο (Πηγή: NASA/JPL-Caltech/GSFC/SWRI)

Οι ερευνητές της αποστολής Cassini της NASA έδωσαν στη δημοσίευσή τους τον ανορθόδοξο τίτλο Pac-Man, η Επιστροφή. Ένας σχηματισμός που μοιάζει με τον ήρωα του θρυλικού βιντεοπαιχνιδιού εντοπίστηκε σε υπέρυθρες εικόνες της Τηθύος, ενός μικρού δορυφόρου του Κρόνου. Το ίδιο σχήμα είχε βρεθεί το 2010 και στον Μίμα, ένα ακόμα φεγγάρι του πλανήτη των δαχτυλιδιών.

Η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα 10 φορές πιο παχιά από της Γης

Διογκώνεται περιοδικά μέχρι το ύψος των 10.000 χλμ, σύμφωνα με ακριβέστερα μαθηματικά μοντέλα

Ακόμα και για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τα επιφανειακά χαρακτηριστικά του Πλούτωνα παραμένουν δυσδιάκριτα (Πηγή: NASA/ESA/M. Buie - Southwest Research Institute)

Ουάσινγκτον 
Νέα, ακριβέστερα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα διογκώνεται περιοδικά μέχρι το ύψος των 10.000 χιλιομέτρων, και είναι επομένως περισσότερο από δέκα φορές πιο παχιά από την ατμόσφαιρα της Γης.

Το Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον Ηρακλή

Το Μεγάλο Σφαιρωτό Σμήνος στον ΗρακλήΤο 1716, ο Άγγλος αστρονόμος Edmond Halley σημείωσε, “Αυτό δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι, αλλά το ίδιο φαίνεται με γυμνό μάτι, όταν ο ουρανός είναι γαλήνιος και η Σελήνη απουσιάζει.”

Νέος πλανήτης-γίγαντας διχάζει!


Το Subaru Telescope στην Χαβάη ανακάλυψε έναν γιγάντιο πλανήτη, ο οποίος λόγο μεγέθους διχάζει τους επιστήμονες που δεν μπορούν να τον κατηγοριοποιήσουν!

Βίντεο: Ο ελιγμος “touch and go” του Curiosity


Kατά την διάρκεια των ελιγμών “touch and go”, τo Curiosity κατευθύνεται για να ελέγξει κάποιο βράχο στην επιφάνεια του Άρη

Η NASA φωτογραφίζει αμμοθύελλα στον Άρη


Η αμμοθύελλα απειλεί το παλιότερο διαστημικό ρόβερ Opportunity και όχι το Curiosity
Φωτογραφίες του Άρη από το 2001 δείχνουν μια θύελλα σκόνης παρόμοια με την τωρινή. Αριστερά βλέπουμε τον πλανήτη σε κανονικές συνθήκες όπως φαίνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Στην εικόνα δεξιά βλέπουμε την επιφάνεια του Άρη ενώ πλήττεται από τεράστια αμμοθύελλα. 
Η πρώτη ανοιξιάτικη αμμοθύελλα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη έχει ήδη καλύψει μια τεράστια έκταση ανάμεσα στο ρομπότ Curiosity και τον γερασμένο του συνάδελφο Opportunity, στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Αμμοθύελλα απειλεί το Opportunity

Μπορεί να «καταπιεί» το ρομπότ-βετεράνο στον Αρη

Τα λευκά βέλη σημειώνουν τα όρια της θύελλας σε αυτή την εικόνα που καλύπτει σχεδόν όλο τον πλανήτη NASA/JPL-Caltech/MSSS

Πασαντίνα, Καλιφόρνια 
Η πρώτη ανοιξιάτικη αμμοθύελλα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη έχει ήδη καλύψει μια τεράστια έκταση ανάμεσα στο ρομπότ Curiosity και τον γερασμένο του συνάδελφο Opportunity, στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Σφαιρίδια Θάκερεϊ

Σφαιρίδια ΘάκερεϊΕυρισκόμενα σε πλούσια αστρικά πεδία και λαμπερό αέριο υδρογόνο, αυτά τα αδιαφανή νέφη διαστρικής σκόνης και αερίου είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν να είναι σε θέση να σχηματίσουν αστέρια.

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Οι κορυφαίες διαστημικές βόλτες όλων των εποχών

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες που προκαλούν δέος

Η εξερεύνηση ήταν ανέκαθεν στη φύση του ανθρώπου, ο οποίος ήθελε διαρκώς να ταξιδεύει μακριά, να γνωρίζει νέους τόπους και να κατακτά όλο και πιο μακρινούς ορίζοντες. Από το πεδίο εξερεύνησης δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λείπει το διάστημα, που αποτελούσε έναν στόχο απίστευτα θελκτικό τον οποίο ο άνθρωπος επιχειρούσε να κατακτήσει.

Διέλευση της Αφροδίτης 2012

Διέλευση της Αφροδίτης 2012Συμβαίνουν σε ζεύγη που διαχωρίζονται πάνω από εκατό χρόνια, και έχουν συμβεί μόνο οκτώ διελεύσεις της Αφροδίτης από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου το 1608. Η επόμενη θα είναι το Δεκέμβριο του 2117.

Κύκλος CNΟ: ένας μηχανισμός πυρηνικής σύντηξης στα άστρα


Ο μηχανισμός με τον οποίο παράγεται το ήλιο (4He) από το υδρογόνο (p ή 1H) στο εσωτερικό των άστρων, εξαρτάται από τη μάζα του άστρου. Άστρα που έχουν μάζα ίση ή μικρότερη από τη μάζα του Ήλιου μας, μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο κυρίως μέσω του «κύκλου πρωτονίου-πρωτονίου»
Για τον κύκλο πρωτονίου – πρωτονίου διαβάστε ΕΔΩ

Φεισμπουκ

Τουιτερ